10 gode tip til hvordan du kan få nye og holdbare vaner og opnå et varigt vægttab og en sund balance:

1. Skær ned på stivelsesrige kulhydrater, så som hvidt brød, pasta, kartofler, ris, boller, musli-blandinger, kiks m.m., og vælg fuldkorn og groft.
2. Undgå sukker og kunstige sødemidler (kager, slik, læskedrikke, søde desserter, tørret frugt og forarbejdet madvarer). Brug evt. Stevia, hvis du skal bage.
3. Alle dagens måltider skal bestå af protein, fedtstof og grøntsager (kulhydrater) for at sikre en god mæthed, som holder længe! Hvis du fx kun spiser et stykke frugt, så kan du opleve at du hurtigt bliver sulten igen. Tag derfor en håndfuld mandler eller et æg til, og så får du dermed lidt af det hele og en bedre mæthed.
4. Drik masser af vand! Start dagen med at drikke et stort glas vand, da du er dehydreret efter nattens “faste”. Drik gerne 2-3 L gennem hele dagen. Hvis du har svært ved at holde styr på hvordan du får nok væske, så læs mere her.
5. Drik kaffe i moderate mængder – og al den te du vil. Drik gerne den sidste kop kaffe inden kl.16, så kan koffeinen nå at komme ud af din krop inden sengetid, og du får dermed en bedre og dybere søvn.
6. En smule alkohol er okay, fx et godt glas rødvin fredag aften. Vær OBS på, at alkohol får dig til at spise mere og hæmmer din fedtforbrænding! Du skal først forbrænde det du drikker af alkohol før din krop vil begynde at forbrænde det du har spist.
7. Vælg de gode og sunde fedtstoffer: koldpressede olier så som kokosolie, avocado olie, olivenolie eller hørfrøolie, og suppler med nødder, kerner og frø.
8. Vælg de gode råvarer, hvis du får lyst til noget lækkert. Spis fx 1 stykke mørk chokolade 75-85% eller lav en fedtfattig dessert uden sukker, fx dadelkugler – og dedikér dig så 100% på din kost. Vælg med omhu og vælg efter, hvad der gavner dig krop og arbejder med dig mod dit mål istedet for imod dig.
9. Foodprep; Forbered dig på ugens måltider, og lav store portioner så du har til flere dage. Lav fx en masse kyllingefileter i ovnen, en stor portion kyllingedeller, oksedeller, laksedeller eller kalkun skåret i tern. Lav 1-2 store portioner salat og put det i mindre bøtter eller store skåle med låg. Alt sætter du i køleskabet, som sagtens kan holde sig 4-5 dage. Hvis du ikke når at spise al kødet, så kan det fryses ned og tages op om morgenen, så det er klart til frokost eller aften. Forberedelse og planlægning er klart et af mine bedste råd til at holde den sunde kost og undgå at falde i take-away fælden. Det sparer dig masser af tid i en travl hverdag og kan klares på et par timer i køkkenet om søndagen.
10. Lad vær med at gå efter enten-eller. Du får bare lyst til alt det du benægter dig selv. Find den løsning, der virker for dig! Accepter, at det kræver hårdt arbejde at tabe sig, men at der skal være plads til både-og.